Evlerde, alışverişyerlerinde, okullarda ve çeşitli mevki kurumlarında olması müstelzim yangın merdiveni şartları nelerdir? Yangın merdivenleri, yangın anlarında insanların hızlı ve basitçe halde yangın alanlarını terk etmesi derunin kullanılmakta olan önemli binalar arasındadır.
Yangın yönetmeliğinde tabir edilmiş olduğu üzere kapıların spontane kapanması gerekmektedir. Kapıların kendi kendine kapanmasını sağlayıcı yaylı menteşelerdir.
Yangın merdivenine mevla sürdürmek eke bir avantajdır. Elbette bu avantajı yaratmak bireylerin elindedir. Bilinmiş olduğu üzere yangın merdivenleri daha çok kanuni çerçeve şeşna alınmıştır. Özellikle yeni meydana getirilen ali binalarda yangın merdiveni binanın özümleme aşamasında imal edilmektedir. Fakat nasıl bir yangın merdivenine sahip geçmek muhtevain binanızın yeni olması ya da fazlaca ali olması gerekmemektedir.
Tehlikeli sınıftaki hizmetyerlerinde bile insanların bir an önce binadan ayrılmalarını kolaylaştırmak sinein çift kanatlı yangın bapsı yeğleme edilebilir.
Yangın Bapsı Ne Olmalı? Yangın Kapısı kullanılacağı binanın boyutlarına bentlı olmakla beraberinde olabildiğince geniş üretilir. İnsanların ürkü takkadak hızla tahliye olmasını sağlayıcı bu gestalt gönül kaybı olmaması midein önemlidir.
şüphesiz yangın merdivenlerini kullanan söndürme ve karışma ika ekipleri olacaktır. Onlar yangın baplarının elbette açılması gerektiğini bilmektedirler ancak bunu yangın çabucak rastgele bir marifet alanı olmayan birinin denemesi sıkıntı yaratacaktır.
Yangın bapsı müstacel çıkış için kullanılacaksa o devran mukteza koşulları / standartları sağlayan yani yangın peklik belgesi olan bir kapı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda kapı kanadı içinde yalıtım olarak taş yünü ve kırmızıçıpan ıztırari olarak bulunmalıdır. Bapda kullanılan sac lafınlığının da en azca 1.
Yangın bapsı, bir binada meydana gelen yangın durumunda yangının öbür bölgelere yayılmasını mâni olmak sinein tasarlanmıştır. Yangın kapıları, yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve belirli bir yangın direncine sahiptir.
İşaretlendirmeler: Müstacel durumlarda kullanılması gereken bapların tamamı işçilikaretlenmelidir. Üzerinde “ivedi çıkış” alfabesı mevcut baplarda fosforlu evet da ışıklı yönlendirmeler bulunabilir.
Sızdırmaz yangın kapıları: Bu tip yangın kapıları, yangın esnasında esrar ve alevlerin gayrı alanlara yayılmasını önlemek derunin tasarlanmıştır. Özel contalar ve kapı pervazları, yangın esnasında dumanın ve alevlerin geçmesini engeller.
Kapı kanadı içerisinde yalıtım malzemesi olmayabilir veya elan enikonu gereç kullanılabilir. Yine bu tip bapda bir ölçünlü olmadığı kucakin sac kalınlığı 1.0 mm yahut elan çarliston kullanılabilir. Bu şekilde bir standarda uymadan meydana getirilen, kısaca belgesiz bir yangın kapısını öteki ifadeyle Yangın Merdiveni Kapısı ucun yangın bapsı 3000 TL den süregelen fiyatlara uydurmak mümkündür. Ivedili çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar ucuz yangın kapısı olarak da nitelendirilir.
Çift kanatlı yangın bapsı da binadaki tüm insanoğluın en hızlı ve katkısızlıklı şekilde binadan ayrılmalarını tesri etmek gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Yangın kapısı kilidi bapların en önemli aksesuarlarından biridir. Kapının bizatihi kapanmasının peşi sıra kilit devreye girer ve duman ile ısının karşı tarafa geçmesini önleyecek önlemi alır. Bu önlem bapnın sıkı yoğunya kapanmasını katkısızlamaktır.
Yangın baplarının kullanıldığı konut ve iş yerlerinde 50 kişiden bir araba in evetşıyor ise yangın bapsı gidiş doğrultuüne hak açılacak şekilde ayarlamaktadır.